“Ara pràcticament totes les colles tindran un punt lila a les seves festes o protocols propis.”
El passat curs 2017- 2018 l’Observatori per a la Igualtat amb col·laboració de Dinamització Comunitària van posar a disposició dels col·lectius de la UAB una guia per actuar davant les situacions sexistes i les violències de gènere. Cada col·lectiu havia d’adaptar i aprovar la seva pròpia guia que s’adeqüés a les seves necessitats.
En la primera edició d’aquesta guia per als col·lectius de la Universitat Autònoma de Barcelona hi van participar diversos col·lectius i les primeres en presentar la seva guia han estat Ganàpies.
Parlem amb la Marta Alcaraz, estudiant d’antropologia, i l’Anna Viñes, estudiant de biologia, dues de les membres de la Comissió de Gènere de Ganàpies i responsables dels Punts Liles de la Universitat Autònoma de Barcelona, per saber més sobre la Guia d’actuacions davant del sexisme i les violències de gènere de la colla castellera.
1) Quin és el procés que va dur al vostre col·lectiu a decidir-se per treballar en la creació de la Guia d’actuacions davant del sexisme i les violències de gènere a Ganàpies?
Anna : Tot comença fa un parell d’anys amb la idea de crear un protocol intern. Aquesta proposta sorgeix un dia de festa en que uns companys i companyes comentaven algunes situacions que havien viscuts que no els hi agradaven i volien evitar que es tornessin a produir en un futur. Arran d’això es va plantejar que estaria bé tenir algun pla d’actuació que ens servís per saber gestionar agressions i comentaris sexistes. És en base a aquesta conversa que es va començar el procés de creació d’un protocol que va durar dos anys aproximadament.
Marta: Era com una cosa molt interna i que no es va arribar a aplicar perquè estava en procés de creació.
A: Més endavant vam contactar amb vosaltres perquè ens féssiu una autodiagnosi, que ens va ser molt útil perquè així vam arribar a un punt que ens vam decidir a crear la guia d’actuació més rigorosa. Érem conscients de que a la colla hi havia actituds masclistes però al compartir-ho amb altres noies de la colla que han passat per experiències similars a les teves ens va empènyer encara més a voler crear aquesta guia per a que tothom estigués còmode a Ganàpies.
2) Com vau viure el procés d’autodiagnosi?
M: Jo quan vaig poder llegir l’autodiagnosi vaig veure molt clar que tot el que anava llegint descrivia perfectament a ganàpies. Era com posar paraules al que estàs vivint o les dinàmiques que es donen però no saps com explicar.
A: Que sapiguem de la part que es va rebre més crítica va ser dels veterans o ganapiots (aquelles persones que havien sigut ganàpies i ara només venen de vegades a diades o algun assaig), però la resta de gent ho va rebre bastant amb les mans obertes.
3) Valoreu positivament l’acompanyament que vau rebre per part de l’Observatori per la Igualtat i Dinamització Comunitària?
A: Jo crec que sí, especialment tots els recursos que ens vau donar i la disponibilitat per resoldre tots els dubtes que ens anaven sorgint durant el procés.
M: Al moment de crear la guia si dubtàvem us teníem molt presents.
A: A més se’ns va donar el Protocol de la UAB com a referència. Això ens va ajudar moltíssim, perquè començar una guia de zero és molt complicat. Tenir una pauta ens va ser molt útil per poder saber ben bé que havíem d’incloure a la nostra guia.
4) Com ha estat rebuda la guia per la gent de ganàpies el passat 4 d’octubre?
A: El 12 de setembre vam exposar la guia i la vam aprovar per unanimitat. I el passat 4 d’octubre vam organitzar una formació per explicar-la més a fons per si quedaven dubtes o alguna esmena que no quedés clara.
M: La colla va respondre molt bé i van venir moltes persones a la formació.
A: La assistència va ser molt positiva i més tenint en compte que hi havia gent que no podia venir perquè tenien classes a la tarda. Així que hem decidit que farem més formacions per a la gent que no va poder assistir.
M: Vam voler preparar molt la formació perquè fos més dinàmica. Hi va haver una primera part que era l’explicació de la guia, què és i com funciona. I també vam comptar amb una segona part en que ens vam dividir en grups no mixtes per poder parlar de com ens sentíem a la colla. Algunes noies ens vam quedar una mica curtes de temps (riu) fins i tot hem quedat per fer una altra trobada. I el grup de nois es va enfocar a analitzar els seus privilegis i rols de poder
5) Heu començat a aplicar la guia des de la seva aprovació?
A: La guia te un caràcter retroactiu per tant també inclou agressions que hagin pogut succeir en un passat, es per això que ja hem començat a actuar davant casos passats. A més al començar a ficar-la en pràctica ens estem adonant que hi ha modes d’actuació que recull la guia que no ens esta acabant de funcionar i que hauríem de canviar.
M: La teoria de la guia està molt bé però fins que no la poses en pràctica no pots veure del tot que és el que necessita més el teu col·lectiu i em trobat algunes coses que podríem fer més funcionat i agilitzar alguns processos. Són detall també molt relacionats amb cada cas també. Però són coses que fins que no les poses en pràctica no ho acabes veient.
6) En el treball de la perspectiva de gènere a la guia dividiu en tres àmbits: cultural, procedimental i polític. Quin us sembla més prioritari a curt termini?
M: Com comencem ara tot de cop volem tenir més rodatge per poder treballar més específicament aquests àmbits, en especial el d’organització interna. Però per ara encara estem molt centrades en l’apartat de l’actuació i més endavant quan vagi tot més rodat ja ens podrem centrar en altres aspectes de la guia. Igual que en desenvolupar els punts liles.
7) Com s’està treballant la perspectiva de gènere al món casteller universitari actualment?
A: Cada vegada hi ha més caps de colla i presidents de colla que són dones, són alguns dels càrrecs amb més visibilitat pública. De forma que com a referents de colla cada cop veus més cares femenines. També hi ha més paritat en els equips tècnics o a la Junta.
M: Ara pràcticament totes les colles tenen o tindran en un futur un punt lila a les seves festes o protocols propis.Volem impulsar els Punts Liles dins de tots els espais de la universitat.