La Festa Major de Gràcia amplia l’horari del punt lila destinat a tractar agressions masclistes fins les 6 h

La principal novetat de la Festa Major de Gràcia d’enguany és l’ampliació de l’horari dels punts liles d’informació destinat a sensibilitzar, informar i atendre, en cas de produir-se, assetjaments i/o agressions masclistes i LGTBIfòbiques. Estarà obert fins a les 6 h, hora notable donat que la festa acaba a la majoria de les places a les 3 h del matí.

A més, amb l’objectiu “d’avançar cap a una festa lliure d’agressions masclistes, s’ha augmentat un 10% el nombre de sanitaris, s’han reubicat i s’ha estudiat la il·luminació de nit per tal de garantir la seguretat de tots els espais”. En total, s’hi han instal·lat 95 sanitaris bàsics, 23 d’adaptats i 8 urinaris tipus font, coordinats amb els punts liles.

Aquests canvis vénen de les recomanacions de la Guia Per unes festes lliures de masclisme a l’espai públic de Gràcia, consensuada per la Taula d’Abordatge de violències masclistes de Gràcia formada pel districte, el Circuït Barcelona contra la violència masclista, Feministes de Gràcia, Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears i CJAS. Totes les entitats que integren la Taula, expliquen, van veure la necessitat de fer un pas més i redactar, a partir del marc del protocol, una guia de recomanacions per a caminar cap a unes festes amb perspectiva de gènere per a tot el districte.

Així, un any més, entre el 15 i el 21 d’agost, Gràcia omplirà el barri de quasi un miler d’activitats (995) i 21 carrers guarnits. Donat el volum de la Festa, a la plaça de la Revolució hi haurà el punt d’informació destinat a sensibilitzar, informar i atendre, en cas de produir-se, assetjaments i/o agressions masclistes i LGTBIfòbiques, ampliarà el seu horari de les 22.30 h fins a les 6 entre el 15 i el 18 d’agost. Els dies 19 i 20 d’agost tindrà un horari fins a les 4.30 h, i el 21 d’agost, fins a les 3 h. A banda dels “Punts Liles” propis que disposen algunes places o carrers, hi haurà dues parelles d’informador i assessors itinerants pels diferents espais.

Una festa més inclusiva

Durant la presentació, juntament a la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia 2018, Carla Carbonell, el regidor de Gràcia, Eloi Badia ha destacat que des del Districte s’ha volgut aprofundir en tres àmbits: “que la festa inclusiva sigui transversal en el conjunt d’activitats, que sigui una festa més sostenible, i que s’incrementin les mesures per una festa amb tolerància zero amb les agressions masclistes.”

Aquesta voluntat és la que explica que s’implementi la Guia per unes festes lliures de masclisme a l’espai públic de Gràcia. Caminem cap a unes festes amb perspectiva de gènere, en la qual es donen indicacions de com organitzar la festa i també que s’implantin mesures com incrementar el nombre de sanitaris, reubicant-los, o millorar la il·luminació de determinats espais a banda que es torni a comptar amb el punt d’informació i assessorament sobre violència i assetjament masclista. Igual que l’implementació de varis Punts Liles arreu de la festa i de fàcil accès.

Com aquesta festa pretén ser inclusiva també han volgut destacar que per segon any, les persones amb discapacitat visual podran visitar pel seu compte els carrers guarnits seguint una guia feta amb audiodescripció. La voluntat és treballar per “fer de la Festa un esdeveniment inclusiu i amb criteris d’accessibilitat, tant pel que fa a les barreres arquitectòniques com pel que fa a les barreres de comunicació”. Així, es podrà comptar amb conta contes inclusius, tallers infantils, tallers ambientals, sensorials, activitats de sensibilització… Des del Districte consideren que “aquesta col·laboració entre les entitats que hi treballen i el districte és fonamental per empoderar les persones amb diversitat funcional, enfortir la seva xarxa social i trencar estigmes o prejudicis”.

Un altre dels aspectes a ressaltar és que el pregó d’aquest any el realitzarà Elena Carreras a les 19 h del dia 14 d’agost. L’elecció de la doctora Carreras s’ha realitzat per respondre a la voluntat del districte de Gràcia i de la Fundació Festa Major “de posar en valor i donar el protagonisme que correspon a dones gracienques, que hagin excel·lit en el seu camp professional, més enllà que siguin o no personatges coneguts pel gran públic”.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *